از تجهیزات مورد نیاز در هنگام وقوع حادثه جعبه آتش نشانی است . وجود جعبه آتش نشانی میتواند خطرات ناشی از حوادث را به میزان زیادی کاهش بدهد و به مهار آتش کمک کند. محل نصب جعبههای آتش نشانی اهمیت بسیار زیادی دارد، علاوه بر این رعایت ارتفاع مناسب جعبه آتش نشانی هم مهم است.
سایت یونکس راهی مطمئن و آسان برای خرید آنلاین جعبه آتش نشانی و دیگر ابزار ایمنی است. در این مقاله به بررسی نکاتی درباره ارتفاع استاندارد جعبه آتش نشانی از کف خواهیم پرداخت.
ارتفاع مناسب جعبه آتش نشانی
در این قسمت درباره ارتفاع مناسب جعبه آتش نشانی توضیح خواهیم داد، اما پیش از آن باید بدانیم جعبه آتش نشانی چیست؟
جعبه آتش نشانی با ابعاد استاندارد متفاوت و در مدل های تککابین و دوکابین تولید میشود. یک قرقره، یک سرلوله و یک حلقه شیلنگ آتش نشانی ۲۰ متری یا ۲۵ متری در جعبه آتش نشانی وجود دارد. همچنین در برخی از مدلها یک خاموش کننده نیز قرار میدهند.
سرلوله ای که در انواع مختلف فایرباکس قرار میگیرد سایز های متفاوتی دارد که به انشعاب سیستم لوله کشی آب بستگی دارد. با در نظر گرفتن نوع مواد موجود در ساختمان و میزان آن، اندازه خروجی انتخاب میشود.
حال که با جعبه آتش نشانی آشنا شدیم باید بدانیم ارتفاع استاندارد جعبه آتش نشانی چقدر است:
جعبه آتش نشانی باید حداکثر در ارتفاع ۱.۲ – ۱.۳ متر از کف ساختمان روی دیوار یا داخل دیوار نصب شود.
محل نصب باید جایی باشد که مشاهده برای همگان امکانپذیر باشد، تا در موقع لزوم استفاده از آن به سهولت انجام شود. بهتر است جعبه های آتش نشانی در محل پلههای فرار، راهروها، پاگردها و دربهای ورودی ساختمان نصب شوند.
به طور کلی محل نصب جعبه آتشنشانی باید نزدیک به در خروجی و بدون هرگونه مانعی باشد. بازشو درب باکسها به دو صورت راست باز شو و چپ بازشو است.
دستورالعمل هایی برای نصب استاندارد جعبه آتش نشانی
- درب جعبه آتشنشانی نباید در زمان استفاده، مزاحم بازکردن شیلنگ آتشنشانی شود.
- فاصله بین تجهیزات آتشنشانی موجود در جعبه آتشنشانی از ۱۰ سانتیمتر کمتر نباشد، تا در زمان استفاده دچار مشکل نشویم.
- ارتفاع استاندارد جعبه آتشنشانی ۱۵۰ سانتیمتر از کف است.
- جعبه باید طوری نصب شود که همه شیلنگ آتشنشانی را بتوانیم به صورت کامل از جعبه بیرون بیاوریم.
- جعبههای آتشنشانی باید در محلی نصب شوند که در دسترس و قابل رویت باشند.
- برای اینکه همه متوجه بشوند جعبه آتشنشانی شما کجاست، حتما روی آن یک علامت واضح که حداقل ۱۵ میلیمتر باشد نصب کنید.
- جعبه آتشنشانی برای اینکه تمام قرقره را به بیرون جعبه هدایت کند، باید لولا داشته باشد، این قطعه باعث میشود، در زمان استفاده عملکرد بهتری داشته باشیم.
در سایت یونکس ضمن مطالعه اطلاعات درباره جعبه آتشنشانی و بررسی قیمت میتوانید به راحتی اقدام به خرید آنلاین این وسیله و دیگر ابزارآلات ایمنی کنید.
جزییات نصب جعبه آتش نشانی
پیش از آن که به جزئیات نصب جعبه آتش نشانی بپردازیم باید بگوییم که به طور کلی در جعبه آتشنشانی دو نوع سیستم قرقره آتشنشانی داریم:
مدل اول قرقره هوزریل باکسی:
این مدل دو سایز خروجی و آبرسانی دارد. سایز ۳/۴ اینچ و همچنین ۱ اینچ، که از سایز ۳/۴ اینچ اغلب در ساختمانهای اداری و مسکونی استفاده میشود.
مدل دوم مدل فایر باکسی:
اغلب سایز خروجی متداول این سیستم ½۱ اینچ و ½ ۲ اینچ است. از این سیستم و این نوع قرقره معمولا در پاساژهای بزرگ، پمپبنزینها ،پارکینگها، سایتهای نفت و گازی، سولهها و محیطهای صنعتی، کشتیها، جایگاههای آتشنشانی و در کل مساحتهای بزرگ و باز استفاده میشود.
مقاله پیشنهادی: “معرفی انواع جعبه آتشنشانی“
جزئیات نصب جعبه آتش نشانی مدل هوزریلی
جعبهها باید در دید عموم نصب شوند تا در زمان وقوع حریق در دسترس تمام افراد باشد. جعبهها باید در محلی نصب شوند که درب آنها به سهولت تا ۱۸۰ درجه باز شده و برای باز کردن شیلنگ و انتقال آن به چپ و راست محدودیتی وجود نداشته باشد.
در صورت وجود فضای لازم داخل دیوارها تا جایی که ممکن است، لولهکشی و جعبهها داخل دیوار و به صورت توکار نصب شوند. با رعایت این نکته دیگر مانعی جهت رفت و آمد مخصوصا در تاریکیها برای افراد ایجاد نمیشود.
با توجه به وجود مدلهای مختلف در هر دو نوع جعبه هوزریل باکسی (دو طبقه عمودی – دو قلو افقی – تک قلوی تک درب ) در همه مدلها باید توجه داشت که مرکز قرقره باید در ارتفاع ۱۳۰ تا ۱۴۰ سانتیمتری از کف تمام شده باشد.
از نظر جانمایی نصب جعبه آتش نشانی مدل هوزریلی به نسبت آسانتر از مدل فایرباکسی است، زیرا در این مدل نیاز نیست در هنگام وقوع حریق کل متراژ شیلنگ از دور قرقره باز شود و پیچ و خمهای راه پلهها و اتاقها و دیگر فضاها در عملیات اطفاء حریق مشکلی ایجاد نمیکند.
در این نوع قرقرهها شیلنگ از نوع pvc با سطح مقطع دایرهای، مانند شیلنگهای آبیاری است، و چنانچه هر متراژی از دور قرقره باز شود و سپس شیرگازی و آبرسانی در حالت باز و یا تخلیه قرار گیرد، آبیاری بطور کامل انجام میشود و هیچگونه اختلالی در عملیات به وجود نخواهد آمد.
پس از این که از تراز بودن جعبه مطمئن شدیم، باید با ۴ عدد پیچ سایز ۶ که رولپلاکهای آن را در دیوار قرار دادهایم، سطح و صفحه پشت جعبه که ۴ سوراخ توسط تولیدکننده در آن تعبیه شده را در ارتفاع استاندارد که پیشتر ذکر کردیم به دیوار متصل کنیم.
سپس پانچ ورودی و یا پرفراژ ورودی جعبه را می شکنیم و لوله وارد شده را که در حالت هوزریلی اغلب سایز آن ۳/۴ اینچ است، درست پشت بازویی قرقره از قسمت بغل سمت پایین وارد جعبه کرده، شیر گازی را داخل جعبه با بستن شیرگاز سایز ۳/۴ اینچ بر روی لوله رزوه شده، نصب میکنیم.
محل اتصال شیر گازی به دنده لوله نهایتا تا ۲ سانتیمتر داخل جعبه، مجاز است. در غیر اینصورت احتمال دارد هنگام باز و بسته شدن قرقره، صفحات قرقره با شیرگازی درگیر شوند.
سپس شیلنگ پکیچی با روکش حصیر فلزی که طول آن حدود ۴۰ سانتیمتر است را از یک طرف به شیر گازی و از یک طرف به چپقی قرقره که داخل بازویی قرار دارد وصل و با نوار تفلون آببندی میکنیم.
شیلنگ Pvc سایز ۳/۴ اینچ که باید به دور قرقره پیچیده شده باشد را از یک طرف با بست ترک به چپقی داخلی بین صفحات قرقره وصل کنید و سپس شیلنگ را دور قرقره بپیچید. انتهای شیلنگ را هم توسط بست ترک به نازل وصل کنید.
اگر سیستم تعبیه شده ساختمان آبیاری خشک با سایز ½ ۱ اینچ در سیستم لولهکشی آتشنشانی باشد، با شکستن پانچ یا پرفراژ بغل بالا سمت چپ و یا راست که به محل ورودی لوله بستگی دارد، لوله سیستم خشک را وارد جعبه میکنیم.
سپس باید شیر زاویهای یا Angle Valve را به لوله رزوه شده، به وسیله نوار تفلون و یا کنف، وصل و آب بندی کنیم. دقت کنید مزاحمتی در زمان باز و بسته کردن بازویی و قرقره ایجاد نشود.
جزئیات نصب جعبه آتشنشانی مدل فایرباکسی
در محل نصب این جعبهها با قرقرههای ذکر شده در بالا محدودیتهای بیشتری اعمال میشود. برای اطفا حریق با شیلنگ برزنتی و یا ضد اسیدی، باید شیلنگ دور قرقره کاملا باز شود، شیلنگ باید تقریبا در مسیر مستقیم قرار بگیرد و نباید هیچگونه شکستگی و خمیدگی و تابیدگی در آن وجود داشته باشد.
فشار این سیستم بین ۸ تا ۱۶ است و در صورت بروز هر کدام از موارد فوق در طول مسیر، شیلنگ دچار ترکیدگی و انفجار شده و سیستم اطفا را مختل می کند.
بنابراین، این نوع جعبهها باید در فضاهای باز و بدون محدودیت نصب شوند و درب جعبهها هم باید به صورت کامل و ۱۸۰ درجه باز بشود، همچنین قرقره نیز توسط بازویی به طور کامل از جعبه خارج شود.
به غیر از پارکینگها و یا تالارها و پاساژها جعبههای مدل فایرباکسی معمولا به صورت روکار نصب میشوند. این جعبهها نیز دارای مدلهای مختلفی از جمله تک درب تک قلو، دوقلو افقی، دو طبقه عمودی و …. هستند، که استاندارد نصب آنها ارتفاع مرکز قرقره بین ۱۳۰ الی ۱۴۰ سانتیمتر از کف تمام شده است.
پس از نشانهگذاری ارتفاع مناسب بر روی دیوار، باید پانچها و یا پرفراژهای دیواره پهلویی جعبه را با توجه به ورودی چپ یا راست به داخل جعبه هدایت کنیم. جعبه آتشنشانی را حداقل با ۴ عدد پیچ نمره ۶ و ۸ که محل آنها قبلا توسط سازنده پشت جعبه تعبیه شده، با رولپلاک به دیوار محکم و ثابت و نصب کنید.
لولههای وارد شده به جعبه که سایز آنها اغلب در این مدل ½ ۱ و ½ ۲ اینچ است را به وسیله بستن شیر زاویه ای Angle Valve و توسط تفلون و یا کنف آببندی کنید. این شیرها نباید در باز و بسته شدن بازویی قرقره به سمت داخل و خارج، اختلالی ایجاد کنند.
کلام آخر
ارتفاع مناسب جعبه آتش نشانی و جزئیات نصب آن و همچنین اطلاعاتی درباره انواع این جعبه ها مسائلی بود که در این مقاله بررسی کردیم. جعبه های آتش نشانی و دیگر ابزار ایمنی را میتوانید از طریق سایت یونکس به صورت آنلاین بخرید.