خطرات جوشکاری و راههای پیشگیری از آن
برای اتصال فلزات به یکدیگر روشهایی مختلفی از جمله جوشکاری و لحیم کاری وجود دارد. هر یک از این روشها در جای مناسب کارآمد و مفید خواهد بود، البته این روشها خطرات و عوارضی را هم به دنبال دارند. در این مقاله میخواهیم خطرات جوشکاری و راه های پیشگیری از آن را بررسی کنیم. در سایت یونکس می توانید وسایل ایمنی را بعد از بررسی قیمت ها و کسب اطلاعات درباره آنها به صورت آنلاین خریداری کنید.
خطرات جوشکاری
خطرات جوشکاری به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند، که در ادامه درباره هر یک توضیح خواهیم داد:
عوارض و خطرات جوشکاری در کوتاه مدت
در دودی که از جوشکاری حاصل می شود، ذره هایی مثل روی، منگنز، مس و اکسید های مس وجود دارد که گاهی یک نوع تب به نام تب دود جوش را در پی خواهد داشت. علائم این بیماری معمولا ۴ تا ۱۲ ساعت بعد از جوشکاری به وجود می آید.
تب و لرز، تشنگی، درد عضلات، درد سینه، سرفه، خستگی، تهوع و طعم فلز در دهان از عوارض این بیماری هستند. همچنین دود جوش، چشم را تحریک می کند و به دستگاه گوارش آسیب می رساند و فرد را دچار تهوع، کم اشتهایی، استفراغ، دردهای شکمی و… می کند.
عوارض و خطرات جوشکاری در بلندمدت
بر اثر تولید دود جوش در زمان جوشکاری، در طولانی مدت، مشکلات و بیماری های ریوی، حنجره و مجاری ادراری به وجود خواهد آمد. احتمال بروز اختلال و سقط جنین در دوران بارداری همسران جوشکارها در بعضی از کارهای جوشکاری وجود دارد.
فلزاتی مانند آلومینیوم، کادمیوم، نیکل، کروم، آهن، منگنز و مس و گاز هایی مثل ازون و گازهای نیتروژندار، گرما و مواد رادیوگرافی که برای چک کردن درزها مورد استفاده قرار می گیرد، از مهم ترین عوامل این موضوع هستند.
همچنین استفاده از آزبست برای عایق کاری کردن و پوشاندن سطوح مختلف در جوشکاری، باعث رسوب آزبست در ریه ها و افزایش احتمال ابتلا به سرطان های ریه و پرده جنب می شود. برای همین رعایت تمام اصول ایمنی مثل استفاده از ماسک مخصوص جوشکاری در جوشکاری های نزدیک سطوح آزبستدار الزامی است.
گازهای آزاد شده در اثر جوشکاری بسیار خطرناک هستند، بنابراین داشتن سیستم تهویه مناسب برای محل انجام عملیات، ضرورت دارد. همچنین باید در حین عملیات از ماسک های استاندارد فیلتردار استفاده کرد.
لازم است جوشکار ها سرشان را تا حد امکان از موادی که در حال جوش دادن آن هستند، دور نگه دارند.
خطر برقگرفتگی
زمانی که دو جسم فلزی دارای ولتاژ لمس بشوند، بین این دو جسم یک مدار الکتریکی به وجود می آید، میزان ولتاژ هر چقدر بالا برود، احتمال خطر بیشتر و صدمات احتمالی جدیتر خواهد شد.
اغلب خطر برق گرفتگی از برق گرفتگی ثانویه ۲۰ تا ۱۰۰ ولتی در زمان جوش با قوس الکتریکی اتفاق می افتد. برق گرفتگی ۵۰ ولتی آسیب جدی به جوشکار می رساند. برق گرفتگی ناشی از جریان متناوب، به دلیل اینکه باعث ایست قلبی می شود، از جریان برق مستقیم، خطرناکتر است.
مقاله مرتبط: “رعایت اصول ایمنی در جوشکاری“
برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی استفاده از کفش های مناسب و عایق در برابر جریان برق، راه کار مناسبی است. استفاده از دستکش استاندارد و خشک نیز می تواند از برق گرفتگی جلوگیری کند. همچنین کنترل کردن مرتب نگهدارنده الکترود، اهمیت فراوانی دارد و باید در صورت هرگونه خرابی، فورا اقدام به تعمیر آن کرد.
آتشسوزی یا انفجار
- تناسب دستگاه هشدار آتشسوزی و سیستم تهویه با یکدیگر مهم است.
- باید هرگونه مواد قابل اشتعال تا شعاع ۱۰ متری از محل جوشکاری فاصله داشته باشد.
- همچنین وسایل لازم مهار آتش مثل کپسول های خاموش کننده آتش، کیسه های شنی را در محل جوشکاری و در دسترس قرار بدهیم.
- اگر امکان جابجایی مواد قابل اشتعال و نزدیک به محل جوشکاری وجود ندارد، بهتر است آنها با پتوی ضد حریق پوشانده شوند.
استفاده از تجهیزات ایمنی نامناسب
- توصیه میکنیم از لباس و دستکش ضدحریق مناسب استفاده کنید.
- تمام بدن شما باید پوشیده از لباس باشد، حتی روی چکمه یا ساق کفش هم باید با شلوار پوشانده شده باشد.
- دیگر نکته ضروری استفاده از کلاه و عینک ایمنی یا شیلد محافظ صورت است.
- بهترین گزینه برای چکمه جوشکاری از جنس چرم مقاوم است که محافظ مچ و انگشت پاها باشد.
- آخرین نکته استفاده از گوش گیر برای حفاظت از گوشها در برابر صداهای بلند است.
سایت یونکس یک راه ساده و سریع برای خرید آنلاین تجهیزات و وسایل ایمنی است که برای شما امکان بررسی قیمت و کسب اطلاعات درباره کالای موردنظر را نیز فراهم کرده است.
خطرات جوشکاری آرگون
از خطرات جوشکاری آرگون میتوان به مشکلات ریه ها، حنجره و مجاری ادراری به ویژه هنگام کار با بخارات مواد خطرناک مثل کادمیوم، نیکل، بریلیم، کروم و آرسنیک که در بخارات جوشکاری با مواد فوق موجود است، اشاره کرد.
همچنین مشکلات مزمن تنفسی مثل برونشیت، آسم، ذات الریه، کاهش حجم ریه، گرد و غبار یا رسوب دی اکسید سیلیکون یا اکسید آهن در ریه ها و قلب، مشکلات پوستی، شنوایی و گوارشی نظیر التهاب مزمن معده و روده و زخم معده و اثنی عشر، نیز از دیگر خطرات جوشکاری آرگون در طولانی مدت خواهد بود.
احتمال تاخیر در بارداری همسران جوشکارها در بعضی جوشکاری ها به دلایل زیر از دیگر خطرات جوشکاری آرگون است:
- فلزاتی مانند آلومینیوم، کادمیوم، نیکل، کروم، آهن، منگنز، مس
- گازهایی مثل ازن، گازهای نیتروژن
- گرما
- رادیوگرافی، برای بررسی درزها
خطرات جوشکاری در ارتفاع
جوشکاری به تنهایی خطرآفرین است و در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی میتواند باعث بروز خطرات فراوانی شود. خطرات جوشکاری در ارتفاع به مراتب بیشتر خواهد بود.
برای حفظ ایمنی فردی که در ارتفاع جوشکاری میکند، رعایت نکات ایمنی مربوط به کار در ارتفاع که از سقوط افراد و وسایل جلوگیری می کند و همچنین نکات مربوط به جوشکاری نمای ساختمان که مانع برق گرفتگی و صدمه به مجری می شود، الزامی است.
با استفاده از کفش عایق و دستکش نسوز و عینک جوشکاری و طناب و همچنین اطمینان از سلامت و ایمنی اتصالات و تجهیزات و حمایت حین اجرای کار می توان خطرات جوشکاری در ارتفاع را کاهش داد.
خطر گازهای ناشی از جوشکاری
فیوم های جوشکاری و برشکاری گرم، از گازهای مختلف موجود در هوا و ذرات بسیار ریز تشکیل شده اند که در صورت تنفس آنها احتمال دارد مبتلا به بیماری های گوناگونی شوید.
این گازها عبارت از نیتروژن اکسید، کربن دی اکسید، کربن مونوکسید و گازهای محافظ مثل آرگون و هلیوم است.
میزان خطر فیوم ها به سه عامل بستگی دارد: میزان سمی بودن مواد تشکیل دهنده فیوم، غلظت فیوم و مدت زمانی که در معرض فیوم قرار می گیریم.
سخن نهایی
در این مقاله ضمن بررسی خطرات جوشکاری راه های پیشگیری از آن را نیز بررسی کردیم و اطلاعاتی درباره خطر گازهای ناشی از جوشکاری نیز ارائه کردیم. شما می توانید از طریق سایت یونکس وسایل ایمنی را به صورت آنلاین خریداری کنید و قیمت ها را نیز بررسی کنید.