رنگ کلاه ایمنی در فضای کاری مختلف

- Advertisement -

کلاه ایمنی ابزاری برای تامین امنیت جانی افراد در محیط های کاری است. در واقع این وسیله از سر و جمجمه افراد در فضاهای کاری مختلف، در مقابل حوادث احتمالی و اصابت اجسام سنگین جلوگیری خواهد کرد. استفاده از کلاه ایمنی بر مبنای شعار اول ایمنی بعد کار، یک مورد الزامی به شمار میرود. اما رنگ بندی کلاه ایمنی در فضاهای کاری مختلف مانند کارگاه‌ های ساختمانی و غیره متفاوت است؛ در این مقاله قصد داریم به معنا و مفهوم رنگ‌ بندی کلاه ایمنی در محیط های مختلف کاری بپردازیم.

انواع کلاه ایمنی بر اساس استاندارد جهانی

به طور کلی کلاه ایمنی، دارای استاندارد های جهانی است که بر اساس این استانداردها، آنها را در سه گروه کلی دسته‌ بندی می‌ کنند:

  • کلاه ایمنی نوع A: در برابر ضربه، نفوذ و در برابر برق تا ۲۲۰ ولت مقاوم است.
  • کلاه ایمنی نوع B: میزان حفاظت و مقاومت بیشتری در برابر ضربه، شوک الکتریکی و سوختگی ناشی از برق دارد. در واقع در برابر شوک برقی تا ۲۰۰۰ ولت مقاوم است.
  • کلاه ایمنی نوع C: وزن سبکی دارد و از سر در مقابل ضربه محافظت می‌ کند. اما مقاومتی در مقابل جریان الکتریکی ندارد.

انواع کلاه کار براساس جنس

کلاه‌ های ایمنی اصولا از جنس‌ های مختلفی ساخته میشوند که شامل موارد زیر می‌ شود:

کلاه ایمنی از جنس پلی کربنات

این جنس کلاه ایمنی، در کنار مقاومت در مقابل ضربه، در مقابل حرارت نیز از مقاومت بالایی برخوردار است.

کلاه ایمنی از جنس پلاستیک

این جنس کلاه ایمنی رایج ترین کلاه محسوب می‌ شود و از جنس پلی‌اتیلن ساخته می‌ شود. کلاه ایمنی پلاستیکی از مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه برخوردار است.

کلاه ایمنی از جنس آلومینیوم

این کلاه نیز در کنار مقاومت در مقابل ضربه، دارای مقاومت بالایی در برابر مواد مذاب است. بنابراین کلاه آلومینیومی را بیشتر در صنایع فولادی مورد استفاده قرار می‌ دهند.

کلاه ایمنی از جنس فایبرگلاس

این کلاه در مقابل دما تا ۲۰۰۰ درجه سانتی‌ گراد مقاوم است. در واقع کلاه ایمنی فایبرگلاس یک کلاه ضد حرارت است. با این وصف این نوع کلاه عموما در کارگاه‌ های ریخته‌ گری مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

رنگ بندی کلاه ایمنی؛ کلاه ایمنی زرد

انواع کلاه ایمنی بر اساس کاربرد

کلاه ایمنی بر اساس نوع کاربردی که دارد نیز دارای تقسیم‌ بندی‌ های خاصی است که در ادامه آنها را مرور می‌ کنیم:

  • کلاه ایمنی مهندسی
  • کلاه کار اسپرت
  • کلاه ایمنی کارگری
  • کلاه آتش نشانی
  • کلاه کار برقکاری
  • کلاه کار ساده یا عمومی
  • کلاه کار مشاغل صنعتی

رنگ بندی کلاه ایمنی

به طور کلی هر رنگ کلاه ایمنی معنا و کاربرد خاصی دارد که در ادامه به شکلی اجمالی هر یک را شرح خواهیم داد:

کلاه ایمنی سفید

رنگ سفید اصولا مخصوص کارکنان سطح بالای محیط های کاری است. عموما افرادی مانند مهندسین، مدیران و سرپرستان از این رنگ کلاه استفاده می‌ کنند.

کلاه ایمنی زرد

رنگ زرد از پر کاربرد ترین رنگ‌ های کلاه ایمنی در کارگاه‌ های عمرانی و حتی پروژه‌ های دیگر به شمار می‌ رود. کلاه زرد در واقع نیروی کار اصلی هر کارگاه یعنی کارگران را از دیگران تفکیک می‌ کند.

کلاه ایمنی قرمز

رنگ قرمز عموما مورد استفاده نیروهای آتش‌ نشانی و اطفاء حریق قرار می‌ گیرد.

کلاه ایمنی سبز

رنگ سبز در محیط های کاری، نشان دهنده کارکنان بخش خدمات فنی و همچنین مسئولین ایمنی در کارگاه‌ های ساختمانی و پروژه‌ های مشابه به شمار میرود.

کلاه ایمنی آبی

رنگ آبی نشان دهنده کارکنان قسمت تعمیرات، تکنسین‌ های برق، گروه نجاری و دیگر اپراتور های فنی در هر محیط کاری خواهد بود.

کلاه ایمنی قهوه‌ای

رنگ قهوه‌ای اصولا کارکنان و کارگرانی که در محیط‌ های با حرارت بالا کار می کنند و همچنین جوشکاران را از دیگران تفکیک می‌ کند.

کلاه ایمنی خاکستری

رنگ خاکستری در محیط کاری به منظور استفاده میهمانان، بازدیدکنندگان و پیمانکاران استفاده می‌ شود. در اغلب کارگاه‌ های بزرگ عمرانی این رنگ کلاه ایمنی وجود دارد.

رنگ‌ بندی کلاه ایمنی در کارگاه

رنگ‌ بندی کلاه ایمنی، اصولا بر اساس قوانین و قرارداد های انجام می‌ شود. برای نمونه رنگ کلاه ایمنی افراد مختلف در کارگاه‌ های ساختمانی، بر مبنای قوانین داخلی آن کارگاه، تعیین خواهد شد. چنانچه احیانا در کارگاهی قوانین داخلی برای تعیین نوع رنگ‌ بندی کلاه ایمنی وجود نداشته باشد، لزوما باید از قوانین و قرارداد های جهانی استفاده شود. بر این اساس رنگ‌ بندی کلاه ایمنی در کارگاه به صورت زیر خواهد بود:

  • مدیر، مهندس، سرپرست و سر کارگر: کلاه ایمنی سفید رنگ.
  • برق‌کاران، نجاران و تمامی متصدیان و پیمانکاران: کلاه ایمنی آبی رنگ.
  • مسئولین ایمنی کارگاه: کلاه ایمنی سبز رنگ.
  • کارگران ساختمانی: کلاه ایمنی زرد رنگ.
  • جوشکاران و کارگرانی که در معرض حرارت شدید قرار دارند: کلاه ایمنی قهوه‌ای رنگ.
  • بازدیدکنندگان و مهمانان: کلاه ایمنی طوسی یا خاکستری رنگ.

رنگ کلاه ایمنی معدن

کلاه ایمنی معدن‌ کارها اصولا و بر اساس قوانین بین المللی سفید رنگ است. این کلاه عموما از جنس پی‌ وی‌ سی ساخته می‌ شود. مهم‌ ترین کاربرد کلاه ایمنی معدن، محافظت کامل از سر معدن‌ کاران است. به این دلیل که اصولا در داخل معادن، خطر اصلی که کارگران تهدید میکند، آسیب رسیدن به سر کارگران بر اثر ریزش دیواره‌ ها و سقف معدن خواهد بود.

مقاله پیشنهادی: “ضرورت استفاده از کلاه ایمنی در محیط کار

همانطور که گفته شد، جنس کلاه ایمنی معدن از مواد PVC درجه یک است که از مقاومت بالایی در مقابل مواد شیمیایی، ضربه مستقیم به سر و همچنین حرارت برخوردار می‌ باشد. پوسته کلاه ایمنی معدن ضخامت بالایی دارد که سبب افزایش مقاومت کلاه در برابر ضربات احتمالی خواهد شد. اما در عین حال پی وی سی به کار رفته در پوسته کلاه ایمنی معدن وزن کاملا سبکی دارد و تنها حدود ۴۵۰ گرم است. در اغلب معادن جهان کارگران از کلاه سفید رنگ استفاده می‌ کنند.

کلام آخر

کلاه ایمنی یک وسیله ضروری برای محیط های کاری مختلف به شمار میرود که میزان امنیت جانی افراد در برابر حوادث را افزایش می‌ دهد. در این مقاله به تعریف و تبیین قوانین و مفاهیم رنگ‌ بندی کلاه ایمنی در کارگاه‌ ها و انواع محیط های کاری دیگر پرداخته شده است.

۴/۵ - (۱۵ امتیاز)
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.